20. maj, 2015

Låt livet ta tid, du hinner fram ändå...

Sträcker mig som en katt mot morgonens mjuka strålar. Så gott för sinnet att vakna till i den takt den vill. Så lyckligt för min inneboende Sanna att dra in luften i lungorna. Att ha lyxen att dricka kaffe på en trapp av trä.

Men...Jag kan inte låta bli att tänka på att nu går det så fort. Så fort till björkarnas skira skrud är mulligt grön. Så fort till att vattnet är badbart och inte som nu, Kalle Anka paddel på ytan och sen upp igen. Så fort till nätterna är ljusa för att sen abrupt vända och bli augustimörker. Så fort.....

Jag behöver verkligen hjälp med det här. Jag som annars inte har några problem med att uppskatta nuet. Har lärt mina barn att stanna upp, se sig omkring. För att jag tror det är extra viktigt i vår värld där allt öser på, inte längre i 190 utan 1090..... Men trots detta...

Jag tänker allt för ofta att tiden och livet liksom leker 100 meters lopp med mig. Pushar för att se hur snabbt jag kan ta mig fram. Pressar mig till fler och fler kortdistans lopp, flåsar mig i örat...Och NEJ! jag vill inte tänka så. Jag som så tjusigt alltid påstått att ålder är en benämnelse på hur länge du levt. Och säger föga vem du är. Men faktum kvarstår. Det är inte många atleter i 90 års åldern.. Och plötsligt kan jag känna sorg för att jag redan levt ungefär halva mitt liv. Det gick fort, så jäkla fort och inte vill de sakta ner...

Min mor pratade om det här om dagen. Hon är 69. Tänk hur det känns för mig, för oss som är så här gamla.. Känns som om vi är på fel sida av vägen. Det sägs att själva resan är målet men om det nu är så borde man väl få slippa att resan tog slut?

Det är också sånt jag vill hålla från mig. Jag vill inte inse att mina föräldrar börjar...är gamla. Gud bevars har det fått vara hyfsat friska, än så länge. Men de har vänner och bekanta som insjuknat och dött. 

Det oroar min lilla mamma. Jag förstår henne. Det kommer nära en själv. Alldeles för nära och påminner om att även din tid som alla andras rullar på, rullar fort. 

Jag brukar vara mycket klok vid sådana tillfällen. Jag brukar säga att mor ska fokusera på alla som är friska. För trots allt är det ju så att den än så länge är fler som är friska och mår bra mot dem som inte gör. Än så länge, det andra som kommer sen de pratar vi inte om, för varför gå med i hetsen över livet? Det gör livet självt så bra ändå.

 

Jag försöker tänka på den upptäcktsresande mannen som kom till en ö långt ifrån hemma. På ön träffade han en annan man som var bosatt där. Den resande frågade mannen hur gamla han var. Mannen svarade att han inte visste.

­­­-Vet du inte hur gammal du är frågande den resande förvånat. Det är väl klart du måste veta hur gammal du är?

-Nej, svarade mannen varför måste jag veta det?

­­-för att du ska veta när du fyller år och hur gammal du blir året där på.

-jag vill inte veta hur gammal jag ska bli. Varför skulle jag vilja det? Då skulle jag ju bara fundera på hur fort eller långsamt livet går eller hur lång tid jag har kvar tills jag ska lämna detta jordeliv. Så jag frågar dig sa mannen, varför vill du veta hur gammal du blir?

Den resande tittade stumt på mannen och utan att kunna ge ett svar.

 

Men den historian trots sitt fina budskap hjälper ju inte en medelålders kvinna från Sverige. I Sverige där vi räknar på allt. Där ålder och kvadratmeter på vårt boende, för att inte tala om datummärkningen på mjölken, är en svensk företeelse och kulturell masspsykos. Ärligt, hur många gånger har du inte lite irriterat undrat ålder på människor i ett reportage (om det mot all förmodan inte finns med). Hur ofta kollar vi inte datummärkningen före vi luktar på varorna i kylen och ratar om bästföredatumet gick ut dagen före utsatt datum?

Och helt ärligt funderar inte du som jag på nya bekantskapers ålder, värderar och sorterar, äldre än jag, yngre än jag för att inse hur jä.. svårt det är att gissa ålder.

Svensken, den räknande sifferstyrda människan. Man borde göra revolt, man borde skita i ålder man borde leva… Leva här och nu.

Välkommen vår! I dag ska jag njuta av dig precis just nu och nu och nu.